Lucerna csíráztatás

máj 5, 2021 | csíráztatás

Áztatási idő: 8 – 10 óra

Csírázási idő: 5,5 – 6 nap az áztatási időt is beleszámolva.

Hozam: 1 : 8 (például 10 grammnyi magból kb. 80 gramm csíra lesz).

Maximális mennyiség:

 • 0,75 l üveghez maximum kb. 13 gramm lucarna csíra mag
 • 4,25 l üveghez maximum kb. 63 gramm lucarna csíra mag

 

Csíráztatási utasítások

 

 1. Válaszd ki mennyi magot szeretnél csíráztatni. 
 2. Miután a csíráztató üvegbe helyezted a magokat, húzd az üveg szájára hálót, majd egy vékonyabb nadrággumival, vagy gyorskötözővel (oldhatóval) rögzítsd.
 3. Ha fertőtleníteni szeretnéd a magok felületét, áztasd max. 10 percig ecetes vízben, majd alaposan 3x alaposan vízzel feltöltve és felrázva mosd át. 
 4. Áztatás: csapvízben 8-10 órán át. 
 5. Miután vége az áztatásnak és leengedted a vizet 3x alaposan friss vízzel feltöltve mosd át a magokat. 
 6. Tartsd 22- – 23 Celsius fokon sötétben, vagy fedd le egy nem áttetsző nagyobb edénnyel/dobozzal 2,5 – 3 napra. Reggel – este bőséges csapvízzel feltöltve mosd le a csírákat. 
 7. 60 – 72 óra elteltével tedd ki szűrt fényre (NEM ÉRHETI TŰZŐ NAP). A mosást folytasd reggel és este. 
 8. Az áztatás reggelétől számított 5 – 6. napon (függően a hőmérséklettől, vagy úgy is mondhatnám, hogy amikor a kis levélkéi szétnyíltak) távolítsd el a hálót és a gumit. Csordulásig töltsd fel csapvízzel, majd kb. 4x annyi vizet tartalmazó edénybe öntsd át. Az ujjaiddal képezz egy villát és óvatosan rázd meg az úszó csírákat, megszabadítva őket a maghéjtól. A ledobott maghéj úszni fog a víz tetején. Ezt kézzel merd le/távolítsd el. Nem tudsz minden héjat eltávolítani és nem is kell. Ezt követően a csírákat tedd át egy szűrőre, s pár percig hagyd lecsöpögni. A víz alján úszkáló ki nem kelt magokra sincs már szükség, így a maghéjjal együtt mehet a komposztra. 
 9. Lecsöpögés után rakhatod dobozba, amiben pár napig hűtőben tárolhatod. Ha 1 hétnél további tárolásnak nagyobb az esélye, akkor én személy szerint zacskót használok, mert abból könnyebben ki tudom szorítani a levegőt. Mivel kisebb felületen érintkezik levegővel, tovább is tehető el. Ám 1 hét tárolás után SZIGORÚAN mosni kell egy tésztaszűrőn. Majd mehet a „szervezetbe”, vagy vissza a hűtőbe.

Itt olvashatsz a lucerna csíra lehetséges hatásairól és csíramag vásárlás.

 

Jó étvágyat- és egészséget!