Mungóbab csíráztatása házilag

máj 11, 2021 | csíráztatás

Áztatási idő: 22 – 24 óra.

Csírázási idő: 2 – 3 nap az áztatási időt is beleszámolva.

Hozam: 1 : 3 (például 10 grammnyi magból kb. 30 gramm csíra lesz).

Mennyiség:

  • 0,75 l üveghez maximum kb. 66 gramm mungóbab
  • 4,25 l üveghez maximum kb. 350 gramm mungóbab 

Csíráztatási utasítások

A mungóbab csíráztatásának 2 hatékony módja is van.
A közös mindkettőben, hogy fénytől teljesen elzárva történik.

“A” módszer

  1. Hogy milyen üvegbe mennyit tegyél, nézd meg a táblázatok között.
  2. Miután a csíráztató üvegbe helyezted a magokat, húzd az üveg szájára hálót, majd egy vékonyabb nadrággumival, vagy gyorskötözővel (oldhatóval) rögzítsd.
  3. Ha fertőtleníteni szeretnéd a magok felületét, áztasd max. 10 percig ecetes vízben, majd alaposan – 3x alaposan vízzel feltöltve és felrázva – mosd át.
  4. Áztasd csapvízben 24 órán át.
    N
    agyon ajánlom, hogy a következőket vedd komolyan!
    12 órával is kicsírázik, ám ennyi áztatás nem elég a ki nem csírázó magoknak. 24 órával viszont azok is felpuhulnak. Miért fontos ez? Ha 12 órát áztatod és figyelmed nagy valószínűséggel elkerüli a ki nem kelt magokat. Mikor már kész a csíra és ráharapsz egy ki nem kelt kemény magra, lehet, hogy a fogad bánja. Nekem így tört el egy fogam, ráadásul hosszában, vízszintesen. Sajnos már nem lehetett megmenteni! ☹
  5. Miután vége az áztatásnak és leengedted a vizet 3x alaposan friss vízzel feltöltve mosd át a magokat.
  6. Tartsd 22 – 23 Celsius fokon szigorúan vak sötétben, vagy fedd le egy nem áttetsző nagyobb edénnyel/dobozzal. Reggel – este bőséges csapvízzel feltöltve mosd le a csírákat.
    Arra figyelj, hogy a mungóbab szereti a meleget, de 25 Celsius foknál ne legyen melegebb helyre téve. S ha ilyen hőmérsékleten van, lerövidül a csíráztatási idő is.
  7. Az áztatástól számított 60 óra elteltével mosd meg, hogy lecsöpögjön és mehet egy dobozban a hűtőbe. A mungóbab csíra még a 3 – 4 Celsius fokra beállított hűtőben is olyan gyorsan növekszik, hogy a 3. hűtőben töltött nap után már ismét érdemes egy szűrön megmosni. A mungóba csírát 1 hét alatt mindenkép fogyaszd el.

     

    “B” módszer

    Ennél a technikánál szükséged lesz egy pamut, nagyon sűrűszövésű (azért kell, hogy a gyökérkezdemények ne menjenek át rajta olyan könnyen), teljesen tiszta törölgetőre, amit nem sajnálsz, vagy csak erre a célra használsz.  Valamint 2 egyforma edényre/dobozra. Ha ezeken nem hatol át a fény, az a legjobb, mert akkor a hely már csak a hőmérséklettől függ. Az edénynél legalább 2x akkora legyen a törlőkendő.

    1. A hozam 1: 3 (Például 10 grammnyi magból kb. 30 gramm csíra lesz). Úgy kalkulálj egy üveggel áztatáskor, hogy bőven, akár az eredeti méretének az 5x – 6x is megdagadhat.
    2. Miután a csíráztató üvegbe helyezted a magokat, húzd az üveg szájára hálót, majd egy vékonyabb nadrággumival, vagy gyorskötözővel (oldhatóval) rögzítsd.
    3. Ha fertőtleníteni szeretnéd a magok felületét, áztasd max. 10 percig ecetes vízben, majd alaposan 3x alaposan vízzel feltöltve és felrázva mosd át.
    4. Áztasd csapvízben 24 órán át.
      Nagyon ajánlom, hogy a következőket vedd komolyan!
      12 órával is kicsírázik, ám ennyi áztatás nem elég a ki nem csírázó magoknak. 24 órával viszont azok is felpuhulnak. Miért fontos ez? Ha 12 órát áztatod és figyelmed nagy valószínűséggel elkerüli a ki nem kelt magokat. Mikor már kész a csíra és ráharapsz egy ki nem kelt kemény magra, lehet, hogy a fogad bánja. Nekem így tört el egy fogam, ráadásul hosszában, vízszintesen. Sajnos már nem lehetett megmenteni! ☹
    5. Miután vége az áztatásnak és leengedted a vizet 3x alaposan friss vízzel feltöltve mosd át a magokat.
    6. A törölgető kendőt alaposan vizezd be hideg csapvízzel. Akár pár másodpercet ázhat is benne. Majd egész óvatosan csavard ki, de maradjon vizes (ne csak teljesen kicsavarva éppen nedvesre VIDEÓ). Ezt tedd az egyik dobozba úgy, hogy a törlő szélei lógjanak ki a dobozból!
    7. Ebbe öntsd bele az ázott magokat, majd törlőkendő kilógó részeit hajtsd a magokra.
    8. A másik dobozt fordítsd rá a másik dobozra.
    9. Tartsd 22 – 23 Celsius fokon szigorúan vak sötétben, vagy fedd le egy nem áttetsző nagyobb edénnyel/dobozzal.
      Arra figyelj, hogy a mungóbab szereti a meleget, de 25 Celsius foknál ne legyen melegebb helyre téve. S ha ilyen hőmérsékleten van, lerövidül a csíráztatási idő is.
    10. Az áztatástól számított 60 óra elteltével bő vízben mosd meg, csöpögtesd le és mehet egy dobozban a hűtőbe. A mungóbab csíra még a 3 – 4 Celsius fokra beállított hűtőben is olyan gyorsan növekszik, hogy a 3. hűtőben töltött nap után már ismét érdemes egy szűrön megmosni. A mungóba csírát 1 hét alatt mindenképp fogyaszd el.

    Amennyiben eddig nem vetted észre, akkor felhívnám a figyelmed, hogy nem hagytam ki a napi mosást, ugyanis ennél a technikánál csak az áztatás után és a csírázás után kell alaposan bő vízben megmosni a csírákat. Közben nincs szükség erre!

     Tudj meg többet a mungóbab csíráról és csíráztass otthon! A csíramagot a webshopban tudod beszerezni.

    Jó étvágyat- és egészséget!